24 Julai 2011

Alat-Alat Adaptasi / Assistive Technology

Assistive techonology atau adaptive technology merupakan teknologi yang membantu individu-individu kurang upaya dan mungkin juga orang lain yang tidak berupaya atau mengalami kesukaran untuk melakukan aktiviti-aktiviti harian. Contohnya, mereka yang tidak berkeupayaan atau sukar untuk bergerak, menyuap makanan dan minuman, menguruskan diri khususnya mandi dan memakai pakaian, mendengar, melihat, menulis, belajar, mengakses maklumat, berhubung dan berkomunikasi dengan orang lain, dan sebagainya. Teknologi ini akan membolehkan mereka melakukan aktiviti-aktiviti tersebut dengan lebih mudah atau memudahkan orang lain untuk membantu mereka.

Teknologi ini merangkumi pelbagai peralatan atau perkakasan baik yang melibatkan tahap teknologi atau kos yang rendah mahupun yang melibatkan tahap teknologi atau kos yang tinggi. Ia termasuklah peralatan yang membantu mobiliti seperti walker, rollator, tongkat putih dan kerusi roda; peralatan untuk makan dan minum yang khas termasuk sudu, cawan dan pingan serta alasnya; perkakasan dan perisian komputer yang khas; peralatan yang membantu individu bermasalah pendengaran seperti hearing aid; peralatan yang membantu pembelajaran seperti mesin braille, kanta pembesar dan word prediction; dan sebagainya.

Dengan adanya teknologi ini, golongan kurang upaya dapat menjalankan kehidupan yang lebih baik. Ia juga memberi peluang yang lebih baik kepada mereka untuk belajar, mengakses maklumat dan berhubung dengan orang lain. Hal ini semua amat penting agar mereka dapat hidup dengan lebih berdikari. Seperti teknologi lain, teknologi ini akan sentiasa berkembang dengan penciptaan peralatan-peralatan yang baru atau yang lebih baik untuk membantu OKU. Namun begitu, sesetengah teknologi ini seperti kerusi roda bermotor dan perkakasan serta perisian komputer yang khas melibatkan kos yang tinggi dan hanya mampu dimiliki oleh sebilangan kecil masyarakat saja.


Ikuti catatan seterusnya bertajuk Peralatan Khas untuk Makan & Minum pada 31 Julai 2011

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...