06 Februari 2011

Palsi Serebrum & Masalah Pertuturan

Bagi membolehkan komunikasi yang efektif berlaku, seseorang mesti berkebolehan menerima maklumat auditori yang kompleks dan memprosesnya dalam masa yang singkat. Setelah memproses atau mengintepretasi maklumat tersebut, seseorang itu mesti berkebolehan untuk memberi respon terhadap maklumat tersebut secara lisan atau verbal termasuk berkeupayaan mengawal otot-otot pada mulut dan lidah untuk menyuarakan fikiran atau responnya. Proses-proses ini sememangnya diambil mudah bagi orang yang tidak mengalami masalah pertuturan.

Namun, banyak individu palsi serebrum menghadapi masalah pada salah satu atau lebih daripada satu proses tersebut. Individu palsi serebrum yang menghadapi masalah pendengaran akan menghadapi kesukaran untuk menerima maklumat auditori yang kompleks dari persekitaran. Mereka yang menghadapi masalah untuk mengawal pergerakan otot-otot pada mulut dan lidah serta masalah respirasi akan berasa sangat sukar untuk menyebut perkataan dengan jelas dan cepat.

Masalah-masalah lain yang dihadapi oleh individu palsi serebrum seperti masalah tingkahlaku atau kurang tumpuan juga boleh menyebabkan seseorang itu tidak dapat berkomunikasi secara efektif atau dalam tempoh masa yang panjang.


Ikuti catatan seterusnya bertajuk Palsi Serebrum & Masalah Penglihatan pada 13 Februari 2011

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...