01 Mei 2011

Keunikan Individu Palsi Serebrum

Setiap individu yang mengalami palsi serebrum adalah unik. Keadaan fizikal seseorang individu palsi serebrum adalah berbeza dengan individu palsi serebrum yang lain. Tiada dua individu palsi serebrum yang mengalami ciri-ciri dan tahap ketidakupayaan yang sama. Tahap ketidakupayaan seseorang individu itu boleh dikategorikan dari sangat minima hingga sangat teruk.

Dari segi pergerakan, ada yang mengalami pergerakan yang sangat terhad termasuk tidak berkeupayaan berubah posisi dari baring kapada duduk tanpa bantuan. Mereka memerlukan sokongan fizikal untuk duduk. Ada yang langsung tidak berkeupayaan untuk berjalan dan menggunakan kerusi roda untuk bergerak. Bagi mereka yang berkerusi roda, ada yang boleh menolak kerusi roda sendiri, ada yang memerlukan bantuan untuk menolak di tempat-tempat tertentu sahaja dan ada yang memerlukan sepenuh bantuan untuk menolaknya. Individu-individu palsi serebrum yang lain mungkin memerlukan bantuan seseorang, rollator, walker atau tongkat untuk berjalan. Selain itu, ada yang boleh berjalan sendiri tetapi kurang stabil, ada yang boleh berjalan agak baik, malah ada yang berupaya berlari juga walaupun kelihatan tempang sedikit.

Dari segi melakukan aktiviti-aktiviti harian, ada yang bergantung sepenuhnya kepada orang lain untuk melakukan segala aktiviti harian termasuklah ke tandas untuk memenuhi keperluan membuang air kecil dan juga besar; membersihkan diri seperti memberus gigi, membasuh muka dan mandi; memakai pakaian dan sebaliknya; dan menyuap makanan dan minuman. Ada yang berupaya melakukan sesetengah aktiviti harian sama ada dengan bantuan alat-alat adaptasi seperti pingan dan sudu yang diubahsuai, atau tidak. Ada yang berkeupayaan melakukan kebanyakan aktiviti harian dengan sendiri tetapi memerlukan masa yang lebih panjang untuk melakukannya. Ada yang berkeupayaan melakukan hampir semua atau semua aktiviti harian sendiri tanpa sebarang masalah khususnya mereka yang mengalami palsi serebrum jenis spastik diplegia.

Ada yang berkeupayaan menulis dan ada yang berasa sangat sukar atau langsung tidak mampu untuk menulis. Bagi mereka yang berkeupayaan untuk menulis, kebolehan dan kepantasan mereka menulis adalah berbeza antara satu sama lain. Walaubagaimanapun, mereka khususnya yang tidak boleh menulis atau mengalami kesukaran untuk menulis boleh diajar menaip dengan menggunakan komputer.

Dari segi pertuturan, ada yang langsung tidak mengalami sebarang masalah pertuturan dan berkeupayaan bercakap seperti orang lain. Ada yang berkeupayaan bercakap tetapi kurang jelas dan tahap kejelasan kata-kata yang ditutur oleh seseorang itu juga berbeza antara satu sama lain. Ada yang langsung tidak berkeupayaan untuk bercakap. Mereka itu mungkin berkebolehan untuk berkomunikasi dengan menggunakan makaton atau carta komunikasi. Ada yang mempunyai komunikasi yang sangat terhad.

Dari segi perkembangan mental dan juga akademik, banyak yang mempunyai perkembangan mental normal atau mengalami sedikit kelewatan sahaja. Ada juga yang mempunyai tahap perkembangan mental yang jauh lebih rendah berbanding dengan umur mereka. Mereka ini mungkin masih berfikiran seperti kanak-kanak walaupun diri mereka itu telah dewasa. Ada yang berkeupayaan untuk belajar, malah ada yang berkeupayaan untuk berjaya dalam pelajaran seperti orang lain. Ada yang memerlukan lebih masa untuk mempelajari sesuatu dan mereka ini memerlukan pendidikan khas.

Ikuti catatan seterusnya bertajuk Fisioterapi pada 8 Mei 2011

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...