29 Mei 2011

Penggunaan Ubat-Ubatan

Selain terapi, sesetengah individu palsi serebrum juga perlu mengambil ubat. Sungguhpun palsi serebrum yang dialami seseorang tidak dapat diubati, namun pengambilan ubat-ubatan dapat mengurangkan sesetengah simtom yang dialaminya.

Terdapat beberapa jenis ubat yang digunakan untuk melegakan sesetengah simtom palsi serebrum khususnya dalam mengurangkan ketegangan otot-otot yang melampau. Diazepam, Baclofen dan Dantrolene merupakan tiga jenis ubat yang biasa digunakan dalam mengurangkan ketegangan otot individu-individu palsi serebrum jenis spastik. Walaupun memainkan fungsi yang sama, ketiga-tiga jenis ubat itu mempunyai cara tindak balas yang berlainan. Selain itu, terdapat juga ubat-ubat yang dapat meransang kawalan pergerakan dan penggunaan otot-otot yang lebih baik.

Botulinum toxin type A atau Botox juga boleh digunakan terhadap individu-individu palsi serebrum. Ia akan disuntik pada otot-otot tertentu yang mengalami ketegangan yang terlampau tinggi. Ia hanya berkesan pada otot yang disuntik saja dan hanya bertahan selama beberapa bulan saja. Apabila ketegangan sesuatu otot dikurangkan, aktiviti terapi terhadapnya dapat dilakukan dengan lebih mudah. Hal ini seterusnya akan merangsang perkembangan fizikal dan pergerakan seseorang. Berdasarkan keberkesanan Botox terhadap sesuatu otot dan juga tempoh keberkesanannya, terapi terhadap otot tersebut haruslah mula dilakukan atau dipergiatkan sebaik sahaja ia disuntik. Botox boleh disuntik lagi selepas suntikan sebelumnya itu hilang keberkesanannya.

Selain itu, individu-individu palsi serebrum yang mengalami epilepsi juga perlu mengambil ubat untuk mengawal epilepsi.


Ikuti catatan seterusnya bertajuk Pembedahan pada 5 Jun 2011

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...